Zorgbestuurder ziet belang voedsel voor gezondheid

Gezond en duurzaam eten is voor de zorgsector te belangrijk om uitsluitend aan de kok over te laten. Dat blijkt uit een rondje langs de velden, waarbij de redactie van BoardRoom ZORG sprak met bestuursvoorzitters van zorginstellingen en een verzekeraar. Ook een bankdirecteur komt aan het woord, net als het ministerie van VWS. Eten in de zorg is Chefsache.

 

Om met het ministerie te beginnen, waar immers de hoogste zorgchef zetelt: minister Edith Schippers introduceerde aan het begin van Rutte II het meldpunt verspilling in de zorg, waar vervolgens duizenden meldingen binnen kwamen. Over dure medicijnen die ongebruikt werden weggegooid, over het vermorsen van tijd door administratieve regeldruk en ook over verspilling van voedsel. Het bleek de melders een doorn in het oog dat van ziekenhuizen tot verpleeghuizen op grote schaal goed eten werd weggegooid, voedsel dat in de meeste gevallen vanwege de oorspronkelijk medische bestemming niet geschikt was voor een voedselbank en dus echt vernietigd werd. De minister maakte er een speerpunt van.